Welcome visitor you can log in or create an account

БУКУРЕЩ И ЯШ

 • Публикувана в Румъния
 • Прочетена 1883 пъти
яш lachi-m.com яш

БУКУРЕЩ, ЯШ И ПИСАНИТЕ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ В МОЛДОВА

Цена: 320,00  лева

Дати:  23 – 27 май

1-ви ден 

Тръгване 20:00 ч. от 3-то ОУ. Транзитно преминаване покрай Букурещ. Отпътуване към Яш, главен град на румънска Молдова. Известен е като културна столица на страната.

2-ри ден

Пристигане и настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

3-ти ден

Закуска. Посещение на манастира „Нямц“- най-големия манастирски комплекс в Румъния. Днес манастира е действащ мъжки с над 200 монаси. Тук се намира най-старата и най-голяма манастирска библиотека. Посещение на писаните манастири Варатек,  Агапия (най-големият женски манастир в Източна Европа с над 300 монахини) и крепостта Нямц /в близост до манастира/. При възможност - кратък престой и при манастирите Секу и Рашка. Късен следобед отпътуване за Яш. Пристигане, вечеря и нощувка. 

4-ти ден

Закуска. Посещение на катедралата „СРЕТЕНИЕ ГОСПОДНЕ“ ПРИ МОЩИТЕ НА СВЕТА ПЕТКА. Туристическа програма в центъра на Яш. Пешеходна обиколка и посещение на главните църкви, манастири и забележителности: Манастирът „Св. Три Светители” (в него отначало са били положени мощите на Св. Петка, построен специално за тази цел); Църквата „Св. Георги”, Голия манастир (от 1564 година впечатлява с оцелелите си византийски фрески и монументалната си конструкция). Свободно време. Около 13,00 часа отпътуване за Букурещ. Настаняване в хотела. Фотопауза пред площада на Парламента и спиране в подножието на Патриаршия хълм. Посещение на църквата „Свети Антонио”, където са мощите на Свети Димитър Бесарбовски” – присъствие на вечернята. Нощувка.

5-ти ден

Закуска. Отпътуваме към живописния природен парк „Русенски Лом”, изпълнен с исторически памет-ници, природни забележителности, загадъчни пещери и красиви крайречни тераси. Разглеждане на единствения действащ скален манастир в България - „Св. Димитър Басарбовски”. Посреща ни красив озеленен двор, изпълнен с овошки и цветя, а малка пътечка ни води до кладенец, издълбан от самия светец. Вярва се, че водата в него е лековита. В подножието на скалите ни посрещат 2 стаи и трапезария, а 48 стъпала ни отвеждат към нишата в скалата, в която той е спял. Тук е и скалната църква с дърворезбован иконостас и икона в цял ръст на Св. Димитър Бесарбовски, чийто мощи, днес се пазят в Патриаршеската Катедрала в Букурещ, а българският светец е  обявен за Покровител на румънската столица...Маршрутът ни продължава към село Иваново и Ивановските скални църкви /под егидата на ЮНЕСКО/, накацали в скалите на 40 – 50 м. височина из живописният каньон на река Русенски Лом. Те са поредното българско чудо – 20 на брой средновековни църкви, параклиси и килии, всич ки те, обединени от манастира „Св. Архангел Михаил”. В периода XII – XIV в., Светата обител е била средище на Българската Духовност и е наброявала над 300 монашески килии и около 40 скални църкви !!!

Монашеският комплекс е бил подържан от царете на Второто Българско царство, а най – добрите художници в страната са изографисали и покрили стените на обителта с уникални стенописи. Така по стените оживяват едни от най-интересните исторически епохи и множество библейски сцени. Тук, присъстват също и изображения на ктиторите на църквите – цар Иван Асен II и цар Иван Александър, а по стените на монашеските килии – автентични, издълбани в скалите множество думи, изповеди и вълнуващи послания...

След обяд отпътуване за Благоевград. Пристигане късно вечерта

Цената включва:

 • транспорт с лицензиран автобус
 • туристическа програма в Яш и посещение на писаните манастири Нямц, Секу, Варатек, Агапия,Рашка.
 • 2 нощувки със закуски и вечери в Яш
 • 1 нощувка със закуска в Букурещ
 • медицинска застраховка до 65 г
 • екскурзоводно обслужване по целия маршрут

Цената не включва:

 • лични разходи
 • входни такси за обекти (ако има такива)
 • медицинска застраховка за лица над 65 г – 5 лв

Минимум за осъществяване на екскурзията 40 туриста!
Начин на плащане : В брой или по банков път. При записване се внася аванс 30% и се доплаща до 10 дни преди тръгването.
Необходими документи за резервация – 3 имена на латиница (по лична карта или паспорт) и ЕГН на всеки турист, адрес, лична карта номер и валидност.
Необходими документи за пътуването - валидна лична карта или задграничен паспорт; 
За лица под 18 години пътуващи сами или само с единия родител - нотариално заверено пълномощно от непътуващия родител или двамата родители,оригинал и копия, валидна лична карта или паспорт, акт за раждане и преснимани копия .
Няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.
Срок за уведомление при недостигнат минимален брой туристи – 7 дни преди датата на тръгване !!!
Забележки: Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата при определени и  независещи от агенцията обстоятелства ! При покачване цената на горивата, агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!

Допълнителна информация

 • Цена: 320,00 лв.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Log in or create an account